Edellisen, häätrendit 2018 -postauksen jälkeen, on luontevaa puhua häiden tekstiileistä. Tämän postauksen keskiössä ovatkin erilaiset materiaalit ja tekstiilit, joista pääsemme kuulemaan alan asiantuntijalta, Stina Henrikssonilta.

 

Häiden tekstiilit ja materiaalit

Oletko koskaan miettinyt miten erilaiselta saman-mallinen häämekko voi näyttää pitsiversiona ja kiiltävästä satiinista valmistettuna? Tai että, vitivalkoiset pöytäliinat voivat muuttaa hetkessä juhlapaikan pöydät arkisesta ylellisiksi.

Silti materiaalien ja tekstiilien roolia tulee harvoin mietittyä yhtä tarkkaan kuin esimerkiksi värikarttaa. Materiaaleilla voi olla suurempi vaikutus tunnelmaan kuin tuleekaan ajatelleeksi.

Mistä tekstiilien valinnassa sitten kannatta lähteä? Jos häissä on selkeä teema se voi helpottaa valintoja; rustiikkisiin kesähäihin sopivat pellava, ja rouheat materiaalit somistuksen yksityiskohdissa. Ylellisissä talvihäissä taas voidaan yhdistellä sensuellia silkkiä ja lämpimiä villamateriaaleja.

Valitsemalla muutaman materiaalin, jonka ympärille rakentaa kokonaisuutta, häihin saa helposti harmonisen vaikutelman. Tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että kaikki morsiamen hääpuvusta, pöytäliinaan, pitäisi olla samaa materiaalia, vaan avain löytyy sopivien yhdistelmien löytämisestä.

Mitkä sitten ovat yleisimmät häissä käytettävät materiaalit ja mitä ne tekevät tunnelmalle?

 

Pitsi

Ennen vanhaan pitsiä valmistettiin aina luonnonkuidusta, mutta nykyään tekokuidusta valmistettu pitsi on yleinen. Pitsi on parhaimmillaan morsiamen hääpuvussa, hunnussa tai pieninä yksityiskohtina esim. paikkakorteissa.

 

Vanhanajan käsintehty pitsikaulus

Pitsiä löytyy monilla eri kuvioinneilla, ne voivat olla tiheitä tai väljiä, pelkistettyjä tai ylenpalttisia ja niissä voi olla paljonkin eroa, joten niitä löytyy moneen makuun. Pitsi lisää aina romantiikkaa ja herkkyyttä häihin, varo kuitenkin käyttämästä liian monia erilaisia pitsikuviota yhtä aikaa koristelussa.

Pellava

Pellava on periteinen materiaali varsinkin kattauksessa ja somistuksessa. Rennomman etiketin häissä myöskin sulhasen puku voi olla vaaleaa ja hyvin hengittävää pellavaa, – loistava materiaali kesähäihin siis. Pellava on myöskin ympäristöystävällinen valinta heille, jotka haluavat miettiä ekologisia valintoja häissään, sillä pellavakuidun viljely säästää huomattavasti vettä muun muassa puuvillaan verrattuna.

Pellava henkii maanläheistä, mutta herkkää tunnelmaa. Pellavan haittapuoli on, että se rypistyy helposti mutta on ihanteellisen kestävä tekstiili, jota usein pystyy käyttämään vuosikymmeniä häiden jälkeenkin.

 

Pellavataskuliina

 

Silkki

Silkki on ylellinen ja juhlava materiaali. Aito laadukas silkki voi tuntua hintavalta vaihtoehdolta, mutta häät ovat täydellinen tilaisuus satsata laadukkaisiin silkkituotteisiin. Silkki on kevyesti laskeutuva ja vartaloa imarteleva kangas ja sopii siten loistavasti morsiamen pukukankaaksi. Silkkisolmio -tai solmuke näyttää laadukkaalta sulhasen kaulassa ja silkkiasusteet voivat toimia yhdistävänä elementtinä hääparin puvuissa.

 

Valkoista kiiltävää silkkikangasta

Villa

Villasta tulee helposti mieleen paksut neulokset mutta villakankaita löytyy kevyempänäkin versiona. Sulhasen pukukin voi olla kudottua villa(sekoite)kangasta.

Somistuksessa villamateriaalit ovat tietenkin omiaan tuomaan lämpöä ja maalaistunnelmaa häiden somistukseen. Ajattele rustiikkisia lampaantaljoja penkkien pehmusteina, tai palmikkoneuloksesta valmistettuja istuintyynyjä.

 

Neulottua villaa

Satiini

Satiini ei ole tekstiilikuitu vaan tietty kankaiden kudontatapa. Häissä nähtävä satiini on usein kiiltäväpintaista ja yksiväristä mutta satiineja löytyy myös himmeämmällä kiillolla ja eri kuvioinneilla. Satiini on silkkiä edullisempi mutta toimii sellaisessa puvussa, jossa käytettäisiin silkkiä. Satiinikankaitakin on eri paksuisia ja eri laatuisia.

Monet pöytäliinat ovat satiinia ja näyttävät ylellisiltä hääpöydän somistuksena. Häämekoissa käytetään usein himmeäkiiltoista duchesse-satiinia, tämä voi olla joko polyesterista tai aidosta silkistä valmistettua.

 

Tylli

Ensimmäinen mielikuva tyllistä ovat varmasti valtavat tyllihameet mutta tylliäkin voi käyttää monella tavalla. Tylli voi toimia vain pientä volyymia tuovana lisänä mekkoon, sitä voi lisätä hiuskoristeisiin ja sen avulla voi myös luoda näyttäviä somistuksia. Mausta ja käyttötavasta riippuen, tylli voi tuoda häihin prinsessatunnelmaa tai rocktunnelmaa. Tyllistä voi esimerkiksi luoda näyttäviä ja leikkisiä koristuksia pöytien yläpuolelle.

 

Brokadit ja kirjaillut

Brokadit ja kirjailut tuovat rojaalista ja ylellistä tunnelmaa häihin. Käsintehdyt kirjailut ovat arvokkaita, mutta niiden avulla voi saada ainutlaatuisen hääpuvun. Brokadeissa pätee sama kuin pitsissä; liikaa eri kuvioita ei kannata yhdistää, vaikka hurmioituisikin niistä kangasostoksilla. Laadukkaasti valmistettu brokadi antaa taatusti elegantin hääpuvun. Kirjailuja voi tietenkin myös olla esimerkiksi pöytäliinoissa.

Kirjailut ja brokadit toimivat nyökkäyksenä haute couture- pukujen maailmaan ja henkivät kunnioitusta käsityötaitoja kohtaan.

 

Helmikirjailtua pitsikangasta

Missä asioissa materiaaleihin kannatta kiinnittää huomiota?

  • Morsiamen ja sulhasen puvut
  • Bestmanien ja morsiusneitojen puvut
  • Asusteet; liivi, solmio, taskuliina, huntu jne.
  • Pöytäliina, kaitaliinat ja servietit
  • Yksityiskohdat kutsuissa, ruokalistassa, tiekylteissä, jotka osoittavat hääpaikalle jne.
  • Lahjapusseissa vieraille
  • Kukkakimpun ympärillä
  • Kuvauskopissa, taustana, koristeena tai asusteena
  • Inspiraatiota voi ottaa kankaasta esim. kutsuihin kankaiden kuvioista, tai kakun koristus voi matkia pitsikankaan kukka-aihetta

 

Lähikuva silkkisolmion kuviosta

Tärkein nyrkkisääntö materiaalien valinnassa on kuitenkin se, että valitsee sellaisia materiaaleja jotka miellyttävät omaa silmää ja inspiroituu vapaasti eri kankaista!

 

Postauksen kirjoittajasta:

”Opiskelen muotisuunnittelua Tanskassa Via University Collegessa. Häämuoti kiinnostaa minua, sillä ihailen, kuinka häiden pukeutumisessa satsataan laatuun, käytetään mielikuvitusta ja halutaan luoda vaatteiden ja pukeutumisen tuella ikimuistoinen päivä. Häämuotiin olen tutustunut opiskellessani naisten vaatetusta, jossa olen erityisesti kiinnostunut eri tekstiileistä ja materiaaleista. Lisäksi olen tutustunut sulhasten häämuotiin työskennellessäni tanskalaiselle miesten asusteisiin erikoistuneelle Trendhim-verkkokaupalle. Kirjoitan myös omaa muotimaailmaa opiskelijan näkökulmasta tarkastelevaa blogia. Instagramista minut löytää nimellä @stinkkih.”